Sessió 1 del GT Mapa d'Hàbitats Terrestres (05.03.2020)
1. Creació i objectius del Grup de Treball
Es presenta la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya (C4), de la que forma part el Grup de Treball (GT), per donar context al mateix.
El principal objectiu del GT és elaborar, de forma consensuada (per cobrir el màxim de necessitats possibles), les especificacions d'una nova versió del Mapa d'Hàbitats Terrestres de Catalunya (MHT), és a dir, elaborar un document que descrigui les seves característiques. Alhora, cal tenir en compte que:
No es limitarà la metodologia/tecnologia a emprar en l'obtenció del Mapa perquè aquesta varia amb el temps.
No es parteix de zero: es disposa d'experiència i d'informació aprofitables de les versions prèvies.
Aquest conjunt de geoinformació es troba dins del Pla Cartogràfic de Cartogràfic i té relació amb algunes directives europees, com ara INSPIRE.
Es dona per constituït el GT.
2. Antecedents de la cartografia d'hàbitats
Es resumeixen les característiques, els punts forts i els punts febles, de les versions prèvies de la cartografia d'hàbitats de Catalunya, inclosa la complementària i la derivada.
Una de les característiques que es considera oportú mantenir en la nova versió del Mapa, és que hauria de ser una cartografia d'hàbitats CORINE (i HICs) que reflecteixi la realitat del territori, el més objectiva/transversal possible, no dirigida a cap aplicació concreta.
3. El projecte de versió 3
Es presenta proposta de canvis en la v3, entre d'altres:
Un polígon només contindrà 1 hàbitat (el dominant), i la resta d'hàbitats presents en aquella àrea es representaran amb punts segons uns criteris establerts.
La grandària mínima del polígon es redueix a 1,5 ha.
Es modifica la codificació: llegenda CORINE, compatible amb EUNIS (LPEHT) i HIC.
4. Planificació
Es proposa tancar les especificacions abans de la probable reunió de la C4 del desembre de 2020, per tal que aquesta pugui aprovar-les i poder disposar de cartografia oficial per al proper report d'informació a la Unió Europea en relació amb diverses Directives (Hàbitats, Espècies, etc.) l'any 2023.
El DTES i la DIBA plantejaran els temes a comentar en les properes reunions i presentaran una primera proposta a discutir. Si bé hi ha molta feina feta i la majoria dels aspectes és possible que es puguin confirmar directament (o amb petites esmenes), d'altres solen requerir una reflexió addicional, com ara:
El catàleg d'elements a contemplar (camps i atributs).
El nivell de detall (grandària mínima de polígon...).
La freqüència d'actualització de les dades.
També es facilita l'esborrany per a l'elaboració de cartografia d'hàbitats publicat pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, com a document del qual es poden aprofitar certs aspectes.
Els membres del GT hauran de plantejar casos d'ús per veure la compatibilitat de les especificacions amb les seves necessitats.
S'acorda celebrar la propera reunió el 16 d'abril, on es presentaria la primera proposta i els casos d'ús. Mentrestant, es poden anar compartint els documents que es vagin elaborant.
5. Torn obert de paraules
Encara que la llegenda (classificació...) en la nova versió és relativament diferent de les anteriors, es podran detectar canvis (en les dades) amb una certa exhaustivitat mitjançant certs mecanismes, sense haver d'arrossegar tots els camps/informació. D'altra banda, hi ha una taula que relaciona classificacions anteriors amb actuals.
Cal tenir en compte que es recullen una sèrie de punts (d'hàbitats), però no tots. En funció del pressupost, la tecnologia i les necessitats, es poden recollir més.
Sobre l'aprofitament de dades d'altres conjunts d'informació, és quelcom a discutir, ja que alguna és difícilment “traspassable” (per la grandària dels polígons, etc.):
Línia de costa
Base topogràfica 1:5 000
Cartografia d'Hàbitats Marins
Mapa d'estructures forestals
Les especificacions poden contemplar la inclusió de certes zones (Parcs Naturals...) a més precisió, tenint en compte la cartografia que s'està fent a escala 1:10.000
L'ICGC avaluarà la compatibilitat amb els models de dades INSPIRE.