Copernicus
Programa Europeu d'Observació de la Terra Copernicus
El Programa Europeu d’Observació de la Terra, conegut com a GMES (Global Monitoring for Environment and Security), s'anomena des del desembre de 2012, per decisió de la Comissió Europea, Copernicus, en homenatge a l’astrònom europeu Nicolau Copèrnic.
En un món exposat a un risc cada vegada més gran de catàstrofes naturals i d’altra mena, Copernicus té per objecte vigilar l’estat del medi ambient terrestre, marítim i atmosfèric i millorar la seguretat dels ciutadans. Al mateix temps és un motor de creixement econòmic i d’ocupació, amb potencial per crear fins a 85.000 nous llocs de treball en el període 2015-2030 segons un estudi recent.
Copernicus és un conjunt de serveis que recullen dades i ofereixen informació per mitjà de satèl·lits i sensors terrestres que permeten observar el medi ambient i els fenòmens naturals que es produeixen al planeta.
Copernicus millora la nostra seguretat de moltes maneres, per exemple permetent reaccionar millor a les catàstrofes naturals i intervenir abans i, en conseqüència, contribueix a evitar pèrdues de vides humanes i danys materials. També aporta informació fiable per al seguiment i la predicció del canvi climàtic.
Copernicus contribueix a millorar la gestió dels recursos naturals, vigila la qualitat de l’atmosfera i dels oceans, ajuda a optimitzar les activitats agràries i promou les energies renovables. Finalment, contribueix a millorar la planificació urbana fent un seguiment de l’expansió urbanística i facilitant el transport.