Sessió 3 del GT Delimitacions i Equipaments (04.10.2023)

1. Aprovació de l’acta anterior
S'aprova per unanimitat l'acta de la sessió anterior.

2. Equipaments – Informació rebuda
L'ICGC informa que només ha rebut informació (sobre equipaments) de 6 dels 16 organismes que participen al GT i que caldria disposar-ne de la màxima possible per a una solució més àmplia.

Des de l'anterior reunió, s'ha rebut nova informació de la Diputació de Barcelona sobre el Circuit de la Xarxa d'Espais Escènics Municipals, i properament se'n rebrà sobre museus (també de la Diputació de Barcelona).

3. Equipaments – Categorització
L'ICGC ha analitzat les categories d'equipaments facilitades, junt amb les establertes per INSPIRE, i ha elaborat una primera proposta a partir d'aquestes, indicant-ne la correspondència i expressant certs dubtes en alguns casos: Salut, Serveis socials, Educació, Seguretat i Emergències, Serveis bàsics, Oficines de l'administració, Cultura, Medi ambient, Transport, Lleure, Esport, Serveis funeraris, Justícia, Turisme, Comerç, Indústria.

El GT fa les següents consideracions a la proposta:

  • Els centres de culte no poden encabir-se en “Cultura”; haurien de tenir categoria pròpia.
  • La categoria “Justícia” pot integrar-se en “Oficines de l'administració”.
  • Els equipaments classificats com a “Indústria” i “Transport” potser podrien quedar fora del conjunt de dades d'equipaments, ja que formen part d'altres (SIPAE i xarxes de transport). D'altra banda, es podrien incloure en el model de dades (d'equipaments) com a referència a conjunts de dades externs per tenir-hi constància.

Pel que fa a “Oficines de l'administració”, el Dep. de Salut informa que la DG de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana ha creat una base de dades de totes les oficines d'atenció a la ciutadania, indicant si hi ha registre.

En quant a “Indústria”, la DG de Protecció Civil informa que disposa de tots els establiments Seveso (aquells que treballen amb certes substàncies perilloses) ben georeferenciats, principalment per qüestions de risc químic. També en relació amb aquesta categoria, més des del punt de vista d'energia, la Diputació de Barcelona cita la cartografia existent amb tots els parcs eòlics i solars fotovoltaics en sòl no urbanitzable.

L'ICGC revisarà la llista de categories segons l'esmentat.

4. Equipaments – Model de dades
També a partir de la informació rebuda i del comentat en les reunions anteriors, l'ICGC ha elaborat una proposta de model de dades per als equipaments, el qual recolliria els atributs comuns per a tots els organismes i, per una altra banda, permetria la seva ampliació/connexió amb altres bases de dades amb atributs específics per a cada ús. Així doncs, no pretén ser un model de dades de gestió sinó d'intercanvi d'informació.

El model de dades proposat es caracteritza també per la possibilitat d'assignar múltiples categories a cada equipament, i per contemplar diversos tipus de localitzacions i geometries per a cadascun d'ells.

Una de les “taules” del model, anomenada inicialment “Tipus d’equipaments”, correspondria a subtipus de les “categories” indicades anteriorment. Per fer més evident aquesta relació, s'acorda reanomenar aquesta taula com a “Subtipus d’equipaments” i les “categories” com a “tipus”.

Addicionalment en quant als tipus/subtipus d'equipaments, es planteja integrar-hi d'alguna manera la CCAE (Classificació Catalana d’Activitats Econòmiques), ja que facilitaria la relació amb altres bases de dades.

  • L'ICGC compartirà la informació al respecte perquè també la utilitza en certs conjunts d'INSPIRE.
  • En relació amb la Llei 18/2020, lligada a la CCAE, des de fa un temps s'està assignant una matrícula a cada establiment nou o modificat, la qual podria emprar-se o relacionar-se d'alguna manera en el model de dades. Per obtenir-ne més detalls, l'ICGC parlarà amb l'Oficina de Gestió Empresarial.

Sobre els atributs comuns, sorgeixen les següents consideracions:

  • Cal afegir la titularitat de l'equipament com a atribut, la qual pot tenir diversos valors més enllà de públic o privat.
    • Aquest atribut hauria de ser opcional perquè no sempre es disposa d'informació al respecte.
    • Si es volen contemplar tots els equipaments independentment de la seva titularitat, tal com es considera adient, caldrà tenir present els registres d'establiments pertinents (aquells relacionats amb salut, educació, etc.).
      • El Dep. de Salut expressa una important diversitat d'usos dels equipaments lligats al seu Departament i la necessitat de revisar la conveniència i complexitat d'incloure’ls tots.

Sobre la vulnerabilitat:

  • La DG de Protecció Civil proposa lligar-la al subtipus d'equipament per simplificar-ne l'assignació, encara que en casos concrets es podria arribar a indicar per a un determinat equipament.
  • La DG de Protecció Civil informa que, en lloc de contemplar-la com a booleà (sí/no), realment segueix una gradació en funció del tipus de risc i altres factors. Per aquest motiu, potser caldria considerar-la en una “taula” específica (amb la gradació per diferents tipus de risc i factors).
  • S'obre una certa discussió sobre la vulnerabilitat dels equipaments com a tal, principalment en quant als aspectes a considerar en la seva valoració, com ara el tipus d'equipament (escoles, hospitals...) i el lloc on es troba, i el tipus de risc i les seves possibles afectacions (inundabilitat, risc químic...).
    • La Diputació de Barcelona considera que la vulnerabilitat per a certs riscos és senzilla de calcular mitjançant el creuament amb capes de geoinformació existents, com ara inundabilitat i empreses Seveso, si bé caldria tenir en compte les seves possibles actualitzacions; certament, la vulnerabilitat per a altres riscos és més complexa de determinar.
    • La DG de Protecció Civil, la Diputació de Barcelona i la DG de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, atesa la seva experiència, facilitaran una proposta d'aspectes a contemplar al respecte. Un exemple seria emprar la definició que fa el Duprocim dels elements vulnerables.
  • L'atribut “Entitat responsable” faria referència al conjunt de dades.
  • Es podria contemplar la superfície construïda com a atribut comú.

L'ICGC revisarà el model de dades segons l'esmentat i, més enllà de l'anterior, els membres del GT proposaran els atributs que considerin transversals per a la seva avaluació.

Per una altra banda, el GT considera que cal definir bé què és un equipament des del punt de vista d'aquest conjunt de dades, ja que alguns establiments/instal·lacions podrien generar dubtes, com ara certes infraestructures (gestors de residus, torres elèctriques, depuradores...) o equipaments comercials (botigues, mercats, centres comercials...). Algunes referències que s'esmenten al respecte són:

  • Termcat: “Espai destinat a allotjar usos per a satisfer les diverses necessitats col·lectives fixades per la societat.” (això potser seria massa genèric)
  • Llei d’urbanisme, la qual diferencia entre equipaments i serveis tècnics. (Article 34 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme).
  • Mapa urbanístic sintètic (MUC) de Catalunya, on una classificació del sòl és “equipaments”.

Els membres del GT avaluaran quina/es de les definicions existents els encaixa millor per poder discutir-la. Un cop acordada una definició, es podrà decidir quins s'inclouen, quins només es referencien, i quins es descarten.

5. Delimitacions funcionals – Informació rebuda
L'ICGC informa que només ha rebut informació (sobre delimitacions funcionals) de 5 dels 16 organismes que participen al GT i que caldria disposar-ne de la màxima possible per a una solució més àmplia.

Des de l'anterior reunió, s'ha rebut nova informació de l'Idescat, qui indica que disposa d'unitats territorials/sectorials descrites textualment i que fora interessant tenir-ne les geometries.

Per una altra banda, el Dep. de Salut notifica que ha publicat en el seu web les delimitacions actualitzades de les àrees bàsiques de salut, els sectors i les regions sanitàries.

6. Divisions administratives – Informació rebuda
L'ICGC informa que només ha rebut informació (sobre divisions administratives) de 8 dels 16 organismes que participen al GT i que caldria disposar-ne de la màxima possible per a una solució més àmplia.

Des de l'anterior reunió, s'ha rebut nova informació de l'Idescat.

7. Proposta de pla de treball
Es manté el pla de treball acordat inicialment (assolir en 1 any els objectius plantejats, mitjançant 1 reunió mensual).

8. Presentació de l'eina geoequipaments
L'ICGC presenta l'eina geoequipaments que està desenvolupant, en forma de complement de QGIS, per a l'assignació d'edificis (polígons) a equipaments (punts), així com accessos:

Requereix d'una geocodificació i normalització prèvia d'adreces per a assolir el màxim grau de completesa, eficiència i qualitat.

  • Parteix d'una assignació inicial d'edificis de la cartografia topogràfica 1:1 000 disponible que es troben en sòl qualificat com a equipament en el MUC sintètic i a una certa proximitat de cada adreça indicada.
  • Permet confirmar si l'assignació inicial és correcta i també la selecció d'altres edificis en cas que aquella sigui incompleta/incorrecta.
  • Mostra el progrés de l'assignació d'edificis a cada equipament, i també informació sobre aquest, entre altra.
  • Permet assignar diversos accessos per a cada equipament, inicialment sense classificar. Es tracta de punts individuals, no multipunts, per poder associar-los detalls específics.

El GT suggereix ampliar la funcionalitat dels accessos, mitjançant la seva classificació i/o descripció (dins de l'edifici, accés principal en carrer, accés d'ambulàncies, accés públic, etc.).

El Dep. de Salut veu compatible l'eina amb el servei web que ofereix amb informació de centres de salut. L'ICGC s'hi posarà en contacte per comentar la seva implementació (en el Dep. de Salut).