Sessió 16 de la CT3 (12.06.2023)
1. Aprovació de l'acta de la sessió anterior (#15)
La Comissió aprova sense comentaris per unanimitat l'acta de la sessió anterior (#15).
2. Casos d'ús iniciats el 2022
L'ICGC explica els casos d'ús iniciats el 2022 dins la iniciativa NewSpace, destacant que els challenges estan en marxa i que es desenvolupen molt estretament amb els usuaris:
- Delimitació de la línia de costa, de forma automàtica, a partir d'índexs derivats de certes bandes de Sentinel-2 i també amb dades del Menut.
- Els principals objectius d'aquest repte són facilitar l'estudi de l'evolució de la línia de costa (avenç - retrocés), aprofitant les sèries temporals de què es disposa; i també obtenir batimetries a partir d'imatges satèl·lit (fins a 10 m de profunditat).
- La informació obtinguda automàticament (mitjançant l'algoritme Spascat) s'ha contrastat amb l'obtinguda per fotointerpretació per part de l'ICGC i del Servei del Litoral, i els resultats han estat satisfactoris.
- Monitoratge i control de sequera en pastures:
- S'han extret les geometries de les parcel·les seleccionades, s'han escollit les explotacions on hi ha instrumentalització del ramat (GPS) per poder analitzar el factor de la pressió que exerceix el bestiar al seu pas, i s'ha dut a terme la capacitació dels grangers per a la mesura de la biomassa de la pastura.
- Ja es disposa de resultats preliminars, si bé inicialment s'utilitzaven imatges de MODIS però ara també de Sentinel-2, i properament del Menut, disposant així d'una major resolució que eviti discrepàncies en les ajudes a la ramaderia.
- Avaluació i control de l'impacte en catàstrofes en produccions agrícoles, com ara les més de 10 000 parcel·les SIGPAC subjectes a ajudes derivades del temporal Filomena.
- S'han seleccionat diversos episodis meteorològics de gelades per veure com resultaven els diferents índexs i no s'han observat correlacions evidents, ja que les gelades afecten a les flors i no pas a la vigorositat de l'arbrat (que és el que indiquen els índexs).
- S'estudia analitzar el comportament de les vinyes en situacions de sequera o altres situacions adverses.
3. Casos d'ús 2023
L'ICGC explica els casos d'ús del 2023 dins la iniciativa NewSpace, remarcant el fet que a principis d'any es va llançar el satèl·lit Menut, que aviat serà operatiu i que llavors es podrà utilitzar per reforçar els casos d'ús anteriors i els 3 nous que s'han seleccionat (d'entre 10):
- Monitoratge dels boscos i àrees forestals per tal d'identificar possibles afectacions de la vegetació.
- A partir de la fusió de dades satèl·lit, l'anàlisi del comportament espectral amb diferents índexs (també alguns nous) i l'anàlisi temporal de les anomalies (sèries temporals), així com la integració amb geoinformació addicional, es pretén detectar els motius pels quals es donen certes situacions en les zones forestals.
- Monitoratge i control de l'estat de les eines de prevenció físiques: zones considerades sensibles pels forestals (tallafocs, segons coberta del sòl, etc.) i basses d'aigua (servituds al voltant, quantitat d'aigua disponible, etc.).
- A partir de dades lidar i la seva fusió amb dades d'observació de la Terra, es pretén identificar i segmentar diverses tipologies de cobertes que permetin identificar servituds i la tipologia d'aquesta ocupació, entre altres aspectes.
- En relació amb les basses, també es recolliran dades in situ mitjançant sensors.
- Detecció de construccions il·lícites, les quals actualment només es coneixen quan es denuncien, a partir d'ortoimatges. És un repte perquè cal un bon entrenament del sistema d'intel·ligència artificial a emprar, així com una elevada resolució, i per la rellevància dels falsos positius.
4. Novetats del programa Copernicus
L'ICGC comenta algunes novetats dins del programa Copernicus:
- El 22 de juny celebrarà (l'ICGC) una jornada sobre interferometria i moviments del sòl, principalment a partir de dades de Sentinel-1. En la mateixa jornada presentarà el visor que ha implementat per facilitar la consulta de les dades de què disposa.
- Recorda que inicialment es disposava dels satèl·lits Sentinel-1A i Sentinel-1B, els quals proporcionaven una revisita cada 6 dies, però que el segon va deixar de donar servei i ara la revisita és de 12 dies. En relació amb això, informa que està preparat un Sentinel-1C però es desconeix la data del seu llançament.
- L'ICGC ha creat un prototip de cobertura nival a partir de dades de Sentinel-2 i de Sentinel-3, amb una resolució de 300 m però amb 2 revisites diàries.
- L'ICGC també ha pogut validar zones afectades per inundacions a partir de dades de Sentinel-1 (radar), fet important perquè acostuma a haver núvols quan es donen aquestes situacions i l'ús d'altres sensors queda limitada.
5. Revisió de les funcions, activitats i membres de la CT i dels GT relacionats
Atesa l'evolució dels sistemes d'observació de la Terra, inicialment amb el programa Copernicus però ara també amb l'estratègia NewSpace entre altres, es proposa:
- Canviar la denominació de la CT, fins ara “Copernicus”, passant a anomenar-se “Comissió Tècnica d'Observació de la Terra per satèl·lit”.Redefinir les funcions de la CT, passant a ser les següents:
- Donar suport al teixit català productor de dades, generador de valor afegit i usuari de l'observació de la Terra sobre les especificacions i oportunitats que ofereixen els diferents satèl·lits d'observació de la terra i les aportacions que s'hi poden fer.
- Mantenir converses i realitzar consultes a tots els actors rellevants en l'àmbit de l'observació de la Terra i el segment espai.
- Anàlisi de l'impacte de les polítiques de dades del diferents satèl·lits d'observació de la Terra i dels productes i serveis que se'n derivin en els conjunts de dades que configuren el Pla Cartogràfic de Catalunya.
- Coordinar i donar suport a les eines de transferència de coneixement i comunicació dels diferents programes d'observació de la Terra per satèl·lit.
- Donar suport a una millor utilització de les dades d'observació de la Terra per satèl·lit per part de l'administració catalana.
- Analitzar la possibilitat d'estendre els conceptes d'observació de la Terra per satèl·lit a nivell de l'administració local.
- Analitzar i dissenyar possibles aportacions en forma d'actius o infraestructures de suport per a un millor desplegament i aprofitament a escala local i regional dels satèl·lits d'observació de la Terra. De fet, en aquest sentit, l'ICGC ja està implementant visors d'observació de la Terra, com el de subsidències que es presentarà properament.
- Ampliar la composició de la CT als següents organismes:
- Direcció General d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura
- Direcció General d'Agenda i Renovació Urbana
- Oficina Catalana del Canvi Climàtic
- Direccio General d'Innovació, Economia Digital i Emprenedoria
- Donar de baixa el Grup de treball relacionat actual (“COPCAT”) i replantejar si cal crear-ne algun de nou.
La CT aprova la proposta presentada i acorda presentar-la a la propera sessió de la C4 per a la seva aprovació formal.
6. Proposta de pla de treball
Sobre la planificació de treballs de la CT per al que resta del 2023, es proposa:
- Fer una sessió a finals de setembre per a presentar les primeres imatges del Menut.
- Fer una sessió a finals de novembre per a presentar l'estat dels treballs dels diversos casos d'ús.
La Comissió aprova per unanimitat aquest pla de treball.
7. Torn obert de paraules
- El DACC consulta si l'algoritme emprat per al monitoratge de basses d'aigua a partir de dades de Sentinel-1 pot servir també per al monitoratge de basses de purins, tenint en compte que habitualment són líquids però que poden solidificar. L'ICGC ho avaluarà, encara que també suggereix la instal·lació de sensors en les basses.
- El DACC demana conèixer amb més detall les característiques del Menut. L'ICGC respon que es poden trobar en la presentació de la sessió anterior i, pel que fa a imatges de mostra, es podran compartir un cop s'hagin processat.