Sessió 30 de la C4 (15.12.2020)
1. Lectura i aprovació de l'acta de la sessió anterior (#29)
La Comissió aprova sense comentaris l'acta de la sessió anterior.
2. Aprovació de normes i estàndards
La Comissió aprova i dona oficialitat a la següent especificació tècnica:
Inventari dels Espais d’Interès Geològic v1.0 (elaborada conjuntament per la DG de Polítiques Ambientals i Medi Natural i l’ICGC)
3. Geoinformació oficial a Catalunya – Revisió del PCC
L’ICGC explica l’estat de la tramitació de la revisió del PCC:
Després de l’aprovació de la proposta en la sessió anterior de la C4, es va signar l’informe favorable i es va trametre al DTES per a la tramitació de la seva aprovació mitjançant decret. Amb posterioritat es va obrir el període d’informació pública.
S’informa que la revisió del PCC es va publicar al web de la C4 i va estar en exposició pública del 29.10.2020 al 30.11.2020, ambdós dies inclosos, i que es va enviar una comunicació a 102 entitats informant-ne al respecte.
Es resumeixen les aportacions realitzades per les diferents entitats durant el període d’informació pública. En total s’ha rebut resposta d’11 entitats.
La Comissió es dona per assabentada.
4. Geoinformació oficial a Catalunya – Seguiment de la Directiva INSPIRE
L’ICGC explica els nous conjunts d'informació en què està treballant:
L’ICGC informa que ha adquirit un nou sistema lidar, en resumeix les capacitats tècniques i mostra els primers resultats obtinguts i algunes de les possibles aplicacions. S’ha validat el sistema, a principis de 2021 es finalitzaran els vols de validació de producte, i durant el 2021 es preveu iniciar els vols de cobertura de Catalunya a 5-10 punts/m2 i de vols urbans a 10-20 punts/m2.
L’ICGC ofereix la possibilitat de fer projectes específics amb el mateix i, de fet, entitats estatals i l’AMB ja han mostrat interès. En qualsevol cas, hi ha la previsió de fer cobertures amb una certa freqüència però amb densitats “genèriques”.
L’ICGC explica l’evolució prevista de la cartografia geològica a l’ICGC, principalment encarada a fer més sostenible la seva producció, ja que el plantejament actual fa inviable la compleció dels treballs.
Es va descriure amb detall en la CT4 però, resumint, els esforços dedicats actualment als 3 primers geotreballs es derivaran a:
Treballar per capes, fins a 20, les quals es comenten en la presentació.
Optimitzar la cartografia geològica 1:50 000, que és la que cobreix tot Catalunya amb més detall.
Fer estudis específics d’abast regional i aspectes geològics concrets.
Elaborar guies geològiques bàsiques dels municipis.
L’ICGC explica breument les tasques realitzades per a la publicació de conjunts de dades INSPIRE i la implementació de serveis de visualització i descàrrega conformes, destacant-ne les dificultats existents. Actualment s’ofereixen 13 serveis WMS, 8 conjunts de dades (en format GML) i 8 serveis ATOM.
La Comissió es dona per informada.
5. Infraestructura de Dades Espacials de Catalunya (IDEC): informe anual
L’ICGC explica les activitats de la IDEC al llarg de 2020 i indicadors relacionats:
S'han adaptat metadades a INSPIRE i s’han creat, conjuntament amb altres entitats, com ara l’AMB, plantilles conformes i transversals.
S’ha treballat, també en col·laboració amb diverses entitats, en la connexió entre diferents catàlegs per a afavorir la cerca d’informació.
Es preveu l’actualització tecnològica i personalització del catàleg IDEC, així com la dedicació de més recursos al CS IDEC.
També ressalta la tendència ascendent del número de visites i d’usuaris al catàleg IDEC.
L’AMB agraeix a l’ICGC el suport en la generació de metadades.
La Comissió es dona per informada.
6. Registre Cartogràfic de Catalunya: informe anual
L’ICGC explica les activitats de l’RCC al llarg de 2020 i indicadors relacionats:
Destaca la considerable reducció del temps de gestió de sol·licituds RCC (de setmanes a hores), així com la possibilitat d’extreure estadístiques de forma immediata, gràcies a la implementació de la nova base de dades de gestió.
També es remarca la bona evolució i els esforços dedicats de forma transversal a la cartografia urbana a Catalunya.
La Comissió es dona per informada.
7. Nova imatge del web C4
L’ICGC explica la migració que ha fet del web C4, de l’entorn antic en què estava publicada cap a un de nou:
Amb la imatge corporativa indicada per la Generalitat, amb continguts actualitzats, i més enfocada en la geoinformació oficial en què treballa la C4.
També es comenta l’aplicació dels requisits d’accessibilitat a què estan subjectes legalment els webs de les administracions, així com les tasques relacionades, aspectes que impliquen una dedicació considerable.
La Comissió es dona per informada.
8. Resum del Grup de Treball IDEE i del CODIIGE
L’ICGC resumeix les reunions celebrades del Grup de Treball IDEE i del CODIIGE, on bàsicament es va parlar de l’evolució d’INSPIRE:
L’objectiu segueix vigent, encara que actualment és més un convenciment que quelcom pràctic i, per canviar aquesta dinàmica, està prevista l’avaluació de casos d’ús i necessitats reals.
Cal incloure noves dades (3D, dades enllaçades...) i cercar sinergies amb altres sectors; fomentar la compartició de dades.
La implementació està endarrerida i, per canviar aquesta dinàmica, es proposa fer menys coses i més ràpid. De fet, són molt poques les dades publicades que compleixen els requisits d’INSPIRE.
L’entorn tecnològic hauria de ser neutral i evitar requisits que obliguin a desenvolupament específics de programari.
La Comissió es dona per informada.
9. Resum de les activitats de les Comissions Tècniques i Grups de Treball de la C4
L’ICGC informa de les activitats de les Comissions i Grups de Treball al llarg de 2020.
2 reunions de la CT1 per a la revisió del PCC, 1 sessió divulgativa sobre Copernicus (en el marc de la CT3 però oberta a tota la C4), i 1 sessió de la CT4 informativa de l’evolució de la cartografia geològica a l’ICGC.
3 reunions del GT de Cartografia Marina que van derivar en la redacció conjunta de 4 especificacions tècniques, 4 reunions del GT del Mapa d’Hàbitats Terrestres per a l’elaboració conjunta de les especificacions tècniques de la nova versió d’aquesta cartografia, i 1 reunió del GT d’Especificacions tècniques per a l’optimització de la cartografia topogràfica 1:1 000 (i 1:500 i 1:2 000).
La Comissió es dona per informada.
10. Planificació dels treballs de la Comissió i de les seves Comissions Tècniques
L’ICGC informa de la planificació dels treballs de la Comissió i de les seves Comissions Tècniques per al 2021. Addicionalment, l’AMB proposa que l’ICGC faci difusió i divulgació del PCC i de temes relacionats amb la C4 i, de fet, així està previst.
La Comissió es dona per informada.
11. Torn obert de paraules
L’ICGC informa que en el darrer Consell Rector es va aprovar la creació del Centre de Suport (Territorial) Litoral de Catalunya, el qual tindrà seu en les instal·lacions de l’Observatori de l’Ebre (a Roquetes) i estarà focalitzat en l’estudi d’aspectes mediambientals.
La DG de Polítiques Ambientals i Medi Natural agraeix a l’ICGC el suport en la implementació de serveis INSPIRE i la coordinació dels GTs relacionats amb temes de la seva DG, i proposa una nova reunió del GT MCSC, la qual ja està prevista atesa la recent actualització del MCSC.
La Comissió es dona per informada.