Sessió 42 de la CT1 (08.11.2022)

1. Aprovació de l’acta de la sessió anterior (#41)

La Comissió aprova sense comentaris per unanimitat l’acta de la sessió anterior (#41).

2. Consulta sobre l’estat dels CIG del PCC

  • L’ICGC informa que va enviar la consulta sobre l’estat dels CIG del PCC (tal com va comentar que faria en la sessió anterior) a les entitats pertinents, per poder programar les properes activitats de la C4. 

  • La consulta tractava els següents aspectes sobre cadascun dels CIG: descripció del contingut, data de l’última actualització, condicions d’accés i d’ús, distribució (formats i canals), normalització de les especificacions tècniques, i catalogació a la IDEC. 

  • Es va enviar a finals de juny donant un mes de termini però es va ampliar fins al 20 de setembre atesa la proximitat de les vacances. 

  • De tots els conjunts del PCC, l’ICGC no ha rebut informació de 57 d’ells (algunes entitats han informat només d’alguns dels seus CIG...). 

  • L’ICGC reclamarà la informació que falta a les entitats responsables. 

  • L’ICGC començarà a treballar amb les entitats que ja han enviat la informació per, si més no, generar metadades estàndard i documents d’especificacions. 

  • L’ICGC farà l’informe d’estat del PCC quan disposi de tota la informació, ja que és necessària una visió global al respecte per detectar transversalitats i poder definir un pla de treball el més ajustat possible.

3. Consulta sobre relacions dels CIG del PCC i normes mediambientals i de desenvolupament sostenible

  • L’ICGC informa que també va enviar la consulta sobre normativa mediambiental i ODS (tal com va comentar que faria en la sessió anterior) a les entitats pertinents, ja que bona part d’aquesta normativa té relació amb dades espacials i, com en alguns casos hi ha solapaments (especialment amb INSPIRE), es vol minimitzar la redundància de dades i esforços 

  • La consulta pretenia recollir, per a cada entitat, directives/programes/estratègies amb què tenia relació, el seu objectiu, els aspectes a reportar, els CIG que proporcionen dades per a l’informe, la periodicitat de l’informe, l’organisme que rep l’informe, el lligam entre directives, i accions de millora. 

  • Es va enviar a principis de juliol i directament es va donar de termini fins al 20 de setembre. 

  • L’ICGC comenta que ha rebut 13 respostes i que troba a faltar informació de certes entitats. 

  • L’ICGC reclamarà la informació que falta a les entitats corresponents. 

  • L’ICGC començarà a coordinar accions amb les entitats que ja han enviat la informació. 

  • L’ICGC preveu que es pugui presentar l’informe en la propera sessió. 

  • En funció del resultat de la consulta, s’avaluaran possibles accions amb l’Estat per a una millor coordinació al respecte (i evitar duplicitats...).

4. Flux de la documentació que es tracta en la CT

L’ICGC proposa que el flux de la documentació que es tracta en la CT sigui el següent: es presenta en la sessió i es penja en l’espai col·laboratiu, els/les membres tenen 15 dies per fer comentaris al respecte en el mateix espai col·laboratiu, l’ICGC incorpora les modificacions en la documentació i es tanca telemàticament; en cas que algun aspecte requerís d’una discussió més detallada, es faria una reunió específica o es tractaria en la següent sessió, abans de tancar el document.

5. Revisió del Perfil IDEC de metadades

  • L’ICGC recorda les característiques principals de la revisió del Perfil IDEC de metadades (segueix complint INSPIRE i ISO però simplificant la creació/manteniment de metadades), la necessitat d’una major atenció a la qualitat dels continguts i l’elaboració d’un perfil per a conjunts de dades i un altre per a geoserveis. 

  • L’ICGC explica les modificacions realitzades en el document respecte del presentat en l’anterior sessió, un cop tractats els aspectes reportats per diverses entitats, i que en qualsevol cas ha penjat un document més detallat al respecte a l’espai col·laboratiu (a més del document del perfil com a tal). En incorporar ja els aspectes acordats, es presentarà a la C4 per a la seva aprovació. 

  • L’ICGC informa també de l’elaboració d’un document per a metadades de geoserveis, basat en el document de conjunts de dades però amb les especificitats corresponents (estàndards i normativa específica). Es donen 15 dies a la CT per revisar-lo i fer les aportacions que consideri oportunes, abans de donar-lo per tancat i presentar-lo a la C4 per a la seva aprovació. 

  • La DIBA destaca que no s’ha citat el camp fileIdentifier, a la qual cosa l’ICGC respon que no ha patit modificacions respecte del document presentat en la sessió anterior. És a dir, es manté el requisit de conformitat amb la Guia d’Aplicació de la Norma Tècnica d’Interoperabilitat (ha de ser semàntic, etc.).

    • Addicionalment, l’ICGC informa que ja s’ha definit una solució per a aquelles entitats que no puguin complir aquest requisit (justificat principalment per limitacions tecnològiques). De fet, és un tema que ja s’ha tractat en diverses reunions.

    • La DIBA comenta que DCAT (estàndard de dades obertes) contempla identificadors no semàntics. L’ICGC i l’Àrea de Dades Obertes de la Generalitat responen que es tracta d’un estàndard nou, en el que encara s’està treballant, i que té en compte normativa específica. Addicionalment informen que estan treballant de forma conjunta precisament per tractar aquests aspectes (requisits, etc.), entre altres, i així convergir al màxim.

    • La DIBA comenta que altres institucions tampoc apliquen el criteri de la Norma Tècnica d’Interoperabilitat, si bé és d’aplicació a les administracions de l’Estat.

6. Monitoratge de geoserveis i metadades de la IDEC

  • L’ICGC resumeix les principals característiques del visor IDEC que va publicar a l’estiu, inicialment pensat per mostrar les dades INSPIRE de què es disposa. Entre altres funcionalitats habituals en les aplicacions actuals, l’ICGC destaca la possibilitat del cercador de trobar també geoinformació i, a més, de carregar-la al mapa, tot plegat mitjançant consultes a catàlegs de metadades i l’ús de WMS. 

  • En tant que el visor consumeix els WMS catalogats, l’ICGC ha implementat una eina que comprova el seu funcionament (dels WMS), concretament el seu estat i temps de resposta. 

  • En relació amb l’anterior, ja que s’obtenen les URL dels WMS a partir de les metadades per fer-ne el monitoratge, l’ICGC també ha implementat una eina que comprova el funcionament de totes les URL existents en metadades catalogades, més enllà de les corresponents a WMS. 

  • En cas que es detecti alguna incidència en algun WMS catalogat o URL existent en metadades, s’acorda que l’ICGC ho notifiqui al responsable que consta en les metadades corresponents i també a qui escaigui de la CT per a una major fiabilitat.

    • Pel que fa al temps de resposta dels WMS, inicialment es considerarà incidència quan superi els 5 segons, tal com marca INSPIRE.

7. Reactivació del GT Xarxa de Camins

  • L’ICGC proposa la reactivació del GT Xarxa de Camins per a acabar de consensuar unes especificacions (model de dades, etc.) i així permetre la generació d’aquesta geoinformació i la seva integració en el graf viari. 

  • Ja es va dissenyar un model de dades, el qual caldrà adaptar a la situació actual i a les experiències que s’hagin acumulat des de llavors. De fet, la Diputació de Lleida ja exposa que l’ha intentat aplicar i que el considera massa ambiciós i que cal refer-lo. 

  • L’ICGC hi convidarà a les persones que ja formaven part d’aquest GT, prèvia revisió dels canvis organitzatius succeïts (com en el cas de la DGOTUA), i expressa que els/les membres de la CT poden proposar-ne d’altres.

8. Torn obert de paraules

  • Sobre la creació del GT d’Equipaments que es va exposar en sessions anteriors, l’ICGC comenta que està previst reactivar-lo l’abans possible. 

  • L’ICGC presenta el nou servei que ha implementat segons l’estàndard OGC API Features, de moment amb les capes INSPIRE de què disposa. També resumeix les principals característiques d’aquest estàndard (evolució del WFS, acceptat per INSPIRE, més fàcil de consumir, etc.) i la personalització que ha fet de la interfície corresponent per facilitar la descàrrega de dades, filtres i altres accions, a mode de demostració. Aquest tipus de servei permet la descàrrega d’elements seleccionats. 

  • Es preveu que la CT1 també faci 3 sessions el 2023.