Sessió 34 de la C4 (14.12.2022)

0. Prèvia

Atès el canvi de Direcció de l’ICGC i, en conseqüència, del canvi de presidència de la C4, es presenta breument cadascun dels membres de la C4.

1. Aprovació de l’acta de la sessió anterior (#33)

La Comissió aprova per unanimitat sense comentaris l’acta de la sessió anterior (#33).

2. Aprovació de normes i estàndards

Es presenten a aprovació les especificacions tècniques dels següents conjunts d’informació geogràfica, dels quals l’ICGC resumeix les principals característiques: 

  • Referencial topogràfic local (RTL) v1.0 

  • Referencial topogràfic territorial (RTT) v1.0 

  • Adreces municipals v2.0 

  • Unitats hidrogeològiques v1.0 

  • Inventari d’espais d’interès geològic v2.0 

A excepció de l’RTT, les especificacions en qüestió han estat elaborades i consensuades en grups de treball específics. 

Addicionalment es presenten a aprovació els perfils IDEC de metadades, de geodades i de geoserveis, dels quals l’ICGC també resumeix les principals característiques. En aquest cas, els documents han estat revisats i consensuats per la CT1:PCC-INSPIRE 

L’ICGC cita els canvis (menors) que han patit els documents a aprovar respecte dels publicats en l’espai col·laboratiu dies abans per a la seva avaluació. 

L’ICGC també explica que, en una última revisió, l’AMB i la Diputació de Barcelona van plantejar reconsiderar alguns dels aspectes acordats en el cas d’Adreces municipals v2.0, sobre els quals es va preguntar als membres del Grup de Treball corresponent. El resultat de la consulta, obtingut poques hores abans de la sessió de la C4, implica l’eliminació de les adreces fictícies i la recuperació de la taula ViaUnitatP, fets que no ha estat possible incorporar encara a les especificacions però que s’incorporarien en cas de ser acceptats per la C4. 

Sense cap pregunta al respecte per part dels membres, la Comissió aprova per unanimitat les especificacions i les dona oficialitat, amb les esmenes citades en el cas d’adreces, així com els perfils de metadades presentats.

3. Presentació de nous productes: RTT i RTL

L’ICGC presenta els següents productes nous, les especificacions tècniques dels quals es portaven a aprovació: 

  • Referencial topogràfic territorial (v1.0):

    • Cobreix tot Catalunya de forma contínua a una escala equivalent a 1:5 000.

    • El model de dades està pensat per a la seva explotació en SIG (relleu, hidrografia, transports, construccions, cobertes del sòl i noms geogràfics) i els atributs de les diverses capes són “autodescriptius”.

    • Els paquets de distribució són “autocontinguts” i “autodescriptius” i s’ofereixen diversos formats per adaptar-se als diversos perfils d’usuaris (Geopackage, Geodatabase, DWG, DGN...). També està integrat en els fluxos i eines habituals, com ara el connector de QGIS de l’ICGC, del qual s’afegirà informació a l’espai col·laboratiu de la C4.

    • Es publica una cobertura anual de tot Catalunya, en un únic fitxer i també per municipis, principalment per facilitar la detecció de canvis en el territori. De fet, ja està disponible per als anys 2018, 2019 i 2020.

    • Es preveuen millores en les properes publicacions, com ara el refinament de les capes de vials (RTT 2021) i d’hidrografia (RTT 2022), i potser la incorporació de la capa de carrers i el refinament de la capa d’edificis. 

  • Referencial topogràfic local (v1.0):

    • Ha estat i és un projecte on col·laboren diferents administracions: ICGC, Diputacions, Ajuntaments, AMB.

    • És l’evolució de la cartografia topogràfica 1:1 000, la qual ha estat fins al moment la cartografia de referència per a la planificació i gestió d’àrees urbanes, amb un abast molt més limitat però amb un nivell de detall molt major. El model de captació i d’explotació d’aquella cartografia, però, estava pensat per a satisfer el cas d’ús de representació; no estava estructurat per conceptes i capes i no era interpretable pels SIG.

    • El nou RTL incorpora el cas d’ús analític, s’organitza per capes temàtiques igual que l’RTT, els seus objectes són “autocontinguts” (no requereixen la combinació de diversos elements), és continu i en format compatible amb SIG, conté metadades a nivell d’element, s’adapta a diferents tècniques de captació, facilita l’actualització puntual, s’hi “poligonen” objectes superficials, i s’hi assigna el codi cadastral als edificis (polígons) entre altres avenços.

    • El 2022 i el 2023 es dediquen principalment a homogeneïtzar les dades existents segons el nou model, i a implementar i explotar el treball en un SIG continu. En quant a la seva distribució, està prevista per al 2023. 

La Comissió es dona per assabentada.

4. Accés a la informació de les companyies de serveis

L’ICGC informa que hi ha interès de les administracions públiques per accedir a la geoinformació de les companyies de serveis, bàsicament per a una major eficiència i coordinació en la publicació i actualització de les capes que se solapen. A aquest efecte, les primeres accions que s’estan realitzant són la identificació de necessitats i dels tipus de relacions amb aquestes empreses. 

La Comissió es dona per assabentada.

5. Convergència cartografia cadastral i cartografia topogràfica

L’ICGC informa que ja ha mantingut 4 reunions amb la Direcció General del Cadastre (DGC) per a la convergència de la cartografia cadastral i la topogràfica. Ambdós organismes estan d’acord en aquesta necessitat però, mentre la DGC considera suficient la convergència a nivell d’illa, l’ICGC (en representació de la CT2: Comissió Tècnica de la Informació geogràfica de l’Administració Local) considera que hauria de ser a nivell de parcel·la cadastral. L’ICGC seguirà treballant amb la DGC per avançar al respecte. 

La Comissió es dona per assabentada.

6. Seguiment del PCC

L’ICGC informa de l’estat del PCC: 

  • L’ICGC va realitzar les següents consultes als actors relacionats, però encara falten respostes, les quals està reclamant per poder tancar els estudis corresponents i derivar les accions necessàries:

    • Una consulta sobre l’estat dels conjunts de dades del PCC a les diverses entitats responsables dels mateixos (descripció de continguts, data d’última actualització, condicions d’accés i d’ús, distribució...).

    • Una consulta sobre la geoinformació en la gestió municipal als membres de la CT2 (ús de cartografia urbana, connexions amb inventaris municipals, conveniència de mobile mapping). Un exemple d’acció derivada d’aquesta consulta, encara que no està tancada, ha estat treure les adreces de l’RTL perquè es considera que té prou entitat i per evitar incoherències.

    • Una consulta sobre relacions entre conjunts de dades del PCC i normes mediambientals i de desenvolupament sostenible (compliment de directives europees, etc.). 

  • L’ICGC proposa les següents modificacions en el catàleg del PCC:

    • Indicar el nom complet de l’entitat responsable del conjunt “Codificació de les edificacions aïllades per a emergències” en lloc de l’escurçat (substituir "Secretaria General“ per “Secretaria General d'Interior”).

    • Actualitzar el nom de les entitats responsables segons els canvis organitzatius de la Generalitat. 

La Comissió aprova les modificacions indicades i acorda publicar-les, també les passades i les futures, al web C4.

7. Seguiment de la Directiva INSPIRE

L’ICGC informa de l’estat de la implementació de la Directiva INSPIRE a Catalunya: 

  • Actualment consten 26 conjunts de dades conformes, els quals cobreixen fins a 20 temes de la Directiva, disponibles per descàrrega i mitjançant 24 serveis de visualització (WMS). La majoria d’aquests conjunts ja es troben en fluxos d’actualització contínua, 4 d’ells són nous i altres estan en procés de millora. 

  • L’ICGC ha implementat dues iniciatives de bones pràctiques contemplades per la Directiva:

    • Ha implementat la descàrrega de dades a través dels WMS: en utilitzar l’operació GetFeatureInfo d’aquest servei, retorna no només la informació de l’element seleccionat sinó també un enllaç que apunta als fitxers corresponents.

    • Ha implementat un nou servei segons l’estàndard de l’OGC API Features. Es tracta d’un estàndard nou de l’OGC basat en API i, en el cas del Features, es considera una evolució del WFS. El nou servei implementat conté totes les capes INSPIRE publicades per l’ICGC i, addicionalment, ofereix una interfície personalitzada (per l’ICGC) per facilitar la descàrrega, filtres i altres accions. 

La Comissió es dona per assabentada.

8. Informe anual IDEC i RCC

L’ICGC resumeix els aspectes més rellevants del 2022 de la IDEC i l’RCC: 

  • L’ICGC ha implementat un nou visor de la IDEC, del qual destaca el fet que explota catàlegs de metadades (no només de la IDEC) sense que l’usuari en sigui conscient i mostra la geoinformació trobada dins del mateix entorn, a banda d’oferir eines de gestió de capes, visualització 3D, accés directe a dades INSPIRE i cerca de topònims entre altres. Aquest visor s’ha presentat en diverses CT i en les JIIDE. 

  • L’ICGC ha continuat mantenint el catàleg de la IDEC, amb accions com:

    • L’eliminació massiva de conjunts de metadades obsoletes.

    • La implementació d’un servei de detecció automàtica d’URL errònies en metadades, les quals són corregides posteriorment.

    • La revisió i renovació completa de les metadades de geoserveis.

    • La correcció puntual d’algunes metadades en detectar-hi incidències.

    • L’actualització contínua de metadades i la publicació de noves, segons la distribució de conjunts de dades i serveis, i també derivades de l’RCC. 

  • L’ICGC ha millorat la generació automàtica interna de metadades a partir de bases de dades i desenvolupaments personalitzats, principalment com a solució als problemes de l’editor de Geonetwork però també per facilitar-ne la gestió, migracions i altres accions massives. 

  • S’han revisat els perfils de metadades existents. Més concretament, l’ICGC ha fet una anàlisi de la normativa i el context actual, ha elaborat una proposta simplificada, s’ha discutit i consensuat amb les entitats que han presentat esmenes, i s’han incorporat les millores/esmenes acordades. 

  • L’ICGC ha implementat un sistema de monitoratge dels geoserveis catalogats en la IDEC i, en cas de detectar un mal funcionament, ho notifica al proveïdor per tal que ho revisi. D’aquesta manera es millora la seva disponibilitat. 

  • L’ICGC ha continuat donant suport a l’elaboració de metadades d’ens locals i de la Generalitat, i compartint-ne coneixements al respecte. Així, ha treballat conjuntament en les consultes reportades, ha avaluat dades i metadades a catalogar, ha elaborat propostes i n’ha publicat les pertinents. 

  • Pel que fa a moviments de metadades en el catàleg IDEC el 2022, l’ICGC cita 167 altes, 311 actualitzacions, 2 855 correccions i 3 507 baixes. Amb tot plegat, a data d’aquesta sessió l’estat és de 4 764 metadades catalogades, 3 879 de les quals corresponents a dades oficials (RCC), 762 a dades no oficials i 132 a geoserveis. La tendència actual és a la baixa atesa la depuració contínua que es realitza (substitució per metadades de sèrie, eliminació d’obsoletes, etc.). 

  • Pel que fa a l’RCC, l’ICGC cita 60 sol·licituds rebudes el 2022, 11 de les quals corresponents a BDMAC. En quant a moviment d’unitats (conjunts de dades, municipis, fulls...), s’han efectuat 21 825 altes, 21 812 baixes per actualització i 816 baixes per obsoletes. Amb tot plegat, a data d’aquesta sessió l’estat és de 30 613 unitats inscrites, catalogades en 3 879 metadades, 12 de les quals són de sèrie i agrupen 26 746 unitats (principalment fulls). 

La Comissió es dona per assabentada.

9. Resum del Grup de Treball IDEE i del CODIIGE

  • L’any 2022 s’han celebrat 2 reunions del GT IDEE i 2 del CODIIGE. 

  • Se citen les multes imposades a 4 països per no complir directives europees, en referència a la necessitat d’implementar la Directiva INSPIRE. 

  • Es remarca l’adopció de nous formats com el Geopackage i el COG, i la implementació de nous estàndards de descàrrega com l’OGC API Features (el WFS presentava alguns problemes i no era gaire utilitzat). 

  • Mitjançant un grup de treball específic dins del CODIIGE s’està impulsant la coordinació i comptabilitat amb els catàlegs de dades obertes ja que:

    • Inclouen geoinformació però han ignorat els estàndards existents al respecte (de metadades de geoinformació) i n’utilitzen uns de propis que ara cal millorar/adaptar per a facilitar-ne la interoperabilitat i la connexió. De fet, en alguns casos no utilitzen ni estàndards.

    • S’alimenten de diversos catàlegs però de forma poc controlada, de tal forma que un mateix conjunt pot aparèixer diverses vegades. Hi ha mancances en la gestió d’identificadors i en la priorització de les fonts, entre altres problemes. 

  • Es comenten les millores realitzades en la IDEE (portal, etc.). 

La Comissió es dona per assabentada.

10. Resum de les activitats de les Comissions Tècniques i Grups de Treball

L’ICGC llista les activitats de les CTs i GTs al llarg de 2022: 

  • 3 reunions de la CT1 (PCC-INSPIRE). 

  • 1 reunió del GT del Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya (MCSC). 

  • 3 reunions de la CT2 (Informació geogràfica de l’Administració Local). 

  • 4 reunions del GT específic per a la definició de l’RTL. 

  • 2 reunions del GT de Carrers. 

  • 1 reunió de la CT3 (Copernicus). 

  • 2 reunions de la CT4 (Geologia i Geofísica). 

  • 19 reunions del GT d’Aqüífers. 

  • 2 reunions del GT d’Espais d’Interès Geològic. 

La Comissió es dona per assabentada.

11. Planificació dels treballs de la Comissió i de les seves Comissions Tècniques

L’ICGC informa de la planificació dels treballs de la Comissió i de les seves CT per a l’any 2023: 

  • C4: 2 reunions per a la coordinació de les CT segons la seva activitat i evolució, l’aprovació de normes, i l’impuls d’accions formatives. 

  • CT1 (PCC-INSPIRE): 3 reunions per a revisar l’estat del catàleg del PCC, la convergència de diferents legislacions, la coordinació amb dades obertes, la reactivació del GT de la Xarxa de Camins, i l’activació del GT de Delimitacions i equipaments. 

  • CT2 (Informació geogràfica de l’Administració Local): 3 reunions per a revisar la relació dels inventaris municipals amb la cartografia, la distribució de l’RTL, la convergència entre la cartografia cadastral i la topogràfica, i l’accés a la geoinformació d’empreses de serveis (xarxes de distribució, etc.). 

  • CT3 (Copernicus): 3 reunions per a la redefinició d’objectius i grups de treball que en depenen. De fet, està previst reanomenar aquesta Comissió “Copernicus” per “Observació de la Terra”. 

  • CT4 (Geologia i Geofísica): 3 reunions per a la redefinició d’objectius i grups de treball que en depenen. 

  • L’ICGC proposa que les 2 reunions de la C4 siguin al juny i el novembre, i que les 3 reunions de cada CT siguin al març, al juny i al novembre. 

La Comissió aprova per unanimitat sense comentaris la planificació proposada.

12. Torn obert de paraules

  • L’AMB i la Diputació de Barcelona agraeixen la participació i la col·laboració entre administracions. 

  • L’AMB explica la seva experiència sobre l’accés a geoinformació de companyies de serveis, en aquest cas Aigües de Barcelona, amb qui ha pogut signar un conveni que facilita la compartició d’informació, en part gràcies a la vinculació de l’AMB amb l’empresa en qüestió i el control de concessions; i proposa fer-ho extensiu a altres empreses. 

  • La Diputació de Barcelona consulta si l’aprovació de l’RTL implica la pèrdua d’oficialitat de les especificacions de cartografia topogràfica v2.2. L’ICGC respon que aquestes segueixen vigents, encara que caldrà migrar cap al nou model un cop s’hagi avançat al respecte. 

  • La Diputació de Barcelona proposa col·laborar en la implementació d’alternatives a Geonetwork per a la generació de metadades, atès el mecanisme de què disposa l’ICGC (base de dades pròpia, etc.). Aquest respon que es podria treballar en coordinació amb el CNIG i altres entitats, per anar junts en la millora de Geonetwork o eines complementàries.