Sessió 32 de la C4 (14.12.2021)

1. Lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior (#31)

La Comissió aprova per unanimitat sense comentaris l'acta de la sessió anterior.

2. Aprovació de normes i estàndards: Especificacions / Presentació de nous productes: ortofoto territorial

La Comissió aprova per unanimitat i dona oficialitat a les següents versions d’especificacions tècniques:

  • Quadrícules UTM v1.0
  • Divisions administratives v2.0 (revisió)

El Director de l’ICGC destaca que les Divisions administratives, tot i ser coherents a escala 1:5 000 amb les línies del Mapa Municipal de Catalunya (MMC), són un conjunt de referència que no es pot utilitzar per a la resolució de conflictes. Amb aquesta última finalitat cal utilitzar el Mapa Municipal de Catalunya.

L’ICGC presenta el nou servei d’ortofoto territorial.

  • Cal tenir en compte que l’ortofoto territorial no és un producte nou, sinó una forma nova de distribuir les ortofotos de què es disposa: històrica, definitiva i provisional.
    • Des de fa uns anys, l’ICGC fa l’ortofoto de tot Catalunya anualment a 25 cm, però anteriorment només es podia cobrir anualment una part del territori i les resolucions eren diferents. Per tal de facilitar la consulta i no veure zones sense dades en funció de l’any, doncs, el nou servei d’ortofoto territorial agrupa diferents capes (anys i resolucions) de tal forma que es pot veure l’evolució del territori sense “forats”. A més, aquest servei sempre mostra l’ortofoto de més detall disponible. No obstant, en el WMS també es poden visualitzar les capes de forma específica per cada any (encara que tinguin forats o no siguin de màxim detall).
  • Una característica del WMS és que inclou totes les ortofotos de què es disposa independentment de l’estat en què es trobin (on the fly, superexpedita, expedita o definitiva). L’ICGC mostra alguns exemples d’artefactes existents abans d’obtenir una ortofoto definitiva, i que evidentment es poden observar en les capes més recents.
  • També destaca el fet que es pot conèixer la data de vol i la resolució d’un lloc seleccionat sobre l’ortofoto, mitjançant el mètode GetFeatureInfo del WMS.
  • L’ICGC informa que totes les cobertures de l’ortofoto territorial ja es publiquen com a WMS i a través del plugin QGIS de l’ICGC, i en fa una demostració. En breu se’n farà la difusió pertinent.
  • En paral·lel, l’ICGC també ha habilitat la descàrrega de l’ortofoto territorial en forma de mosaics anuals (no per fulls), en format ECW i Geopackage. Cal destacar que aquesta descàrrega inclou totes les ortofotos definitives disponibles (històriques i darrera).

La Comissió es dona per informada.

3. Revisió del PCC: estat de la tramitació

L’ICGC explica l’estat de la tramitació de la revisió del PCC:

  • L’ICGC recorda que el PCC és l’instrument legal per a gestionar la geoinformació de Catalunya, que el Decret corresponent indica la necessitat de revisar-lo cada 8 anys i que, per aquest motiu, es van iniciar els treballs necessaris. Aquests treballs van suposar múltiples converses amb les diferents administracions, essent un procés llarg però molt participatiu.
  • L’ICGC llista les accions dutes a terme des que es va presentar la proposta al Consell Rector de l’ICGC (primer pas de la tramitació administrativa): aprovació de l’informe favorable per part de la C4, períodes d’informació pública i consultes interdepartamentals.
  • L’ICGC resumeix breument les observacions rebudes al Consell Tècnic, per part de la DG d’Agents Rurals, la Secretaria d'Afers Exteriors, el Departament d’Interior i l’ICGC.
  • L’ICGC comenta que només falta tancar la part més administrativa: disposar de l’informe de la Comissió de Govern Local i de l’informe del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, i l’aprovació del decret per part del Govern.
  • El Director de l’ICGC expressa el seu agraïment als participants pel seu esforç i, d’altra banda, el seu descontent per l’endarreriment que està suposant la part administrativa.

La Comissió es dona per assabentada.

4. Seguiment de la Directiva INSPIRE

L’ICGC explica l’estat de la publicació de dades i serveis conformes amb els requisits INSPIRE:

  • L’ICGC informa que el validador INSPIRE ha augmentat l’exigència en quan al compliment de requisits i recorda la complexitat d’implementar la Directiva, tal com demostra el fet que pocs Estats europeus tinguin un alt grau d’implementació. Es destaca el fet que Espanya sigui un d’aquests i que Catalunya en sigui la Comunitat Autònoma capdavantera.
    • L’esmentada complexitat també queda reflectida en l’informe que la Comissió Europea ha elaborat sobre la implementació de la Directiva, i que ha comptat amb la participació de l’ICGC en les enquestes que ha realitzat al respecte.
  • L’ICGC resumeix la informació  que ha publicat i que és conforme amb la Directiva INSPIRE: 18 temes, 22 conjunts conformes (més de 25 transformats) i 22 serveis de visualització WMS conformes. Concretament:
    • Ha transformat dades dels temes Noms geogràfics, Unitats administratives, Adreces, Hidrografia, Llocs protegits (inclou 3 conjunts), Elevacions, Coberta terrestre (inclou 2 conjunts), Geologia, Unitats estadístiques (inclou 2 conjunts), Edificis, Usos del sòl, Serveis d’utilitat pública (inclou 3 conjunts), Instal·lacions d’observació del medi ambient, Instal·lacions de producció i industrials, Demografia, Zones subjectes a ordenació (inclou 3 conjunts), Recursos energètics. S’indica que alguns d’aquests estan en procés de revisió per part dels productors de les dades origen.
    • Ha actualitzat (l’ICGC ja havia publicat una versió anterior) els WMS dels temes Noms geogràfics, Unitats administratives, Adreces, Hidrografia, Llocs protegits (inclou 3 WMS), Elevacions, Ortoimatges, Edificis, Zones subjectes a ordenació.
    • Ha creat els nous WMS dels temes Coberta terrestre (inclou 2 WMS), Geologia, Unitats estadístiques (inclou 2 WMS), Usos del sòl, Serveis d’utilitat pública, Instal·lacions d’observació del medi ambient, Instal·lacions de producció i industrials, Demografia, Recursos energètics.

La Comissió es dona per informada.

5. Informe anual IDEC i RCC

L’ICGC resumeix els indicadors i activitats de la IDEC i l’RCC del 2021 i indica que hi ha molts més detalls en l’informe corresponent que ha elaborat i compartit amb la Comissió:

  • L’ICGC resumeix les principals línies en què ha estat treballant:
    • Simplificació i automatització de tràmits/processos, per millorar els temps de resposta i la participació. Exemples són la implementació i millora de la base de dades de l’RCC i l’encadenament d’accions a partir d’una inicial (per exemple, quan la C4 aprova unes especificacions, l’ICGC ho notifica al responsable del conjunt de dades i alhora li facilita un model de sol·licitud d’inscripció a l’RCC i d’informe de control de qualitat de dades per a facilitar i agilitzar la tramitació).
    • Simplificació de la informació publicada, per facilitar-ne la descoberta i la usabilitat. Exemples són l’eliminació/baixa d’informació obsoleta (del catàleg IDEC i de l’RCC) i la reestructuració de continguts en els documents d’especificacions tècniques.
    • Major coneixement de la geoinformació existent, per una major coherència i difusió, que és un dels principals objectius de la C4. Un exemple per assolir-ho és la implementació d’una base de dades de geoinformació.
  • Pel que fa a indicadors IDEC, l’ICGC informa que la disponibilitat del servei de catàleg ha estat del 100% i que el seu ús ha augmentat lleugerament respecte de l’any anterior. En referència a les metadades, hi ha hagut més de 300 altes i més de 300 baixes de metadades derivades de l’RCC, s’han eliminat 5 640 metadades d’antigues IDEs temàtiques, s’han afegit més de 60 metadades corresponents a les dades i serveis INSPIRE publicats, i també s’han carregat més de 200 metadades relacionades amb geoinformació d’ajuntaments.
  • L’ICGC destaca algunes de les activitats de la IDEC:
    • Ha creat una nova pàgina sobre geodades INSPIRE en el web IDEC, i ha elaborat l’informe d’accesibilitat del web IDEC.
    • Ha treballat en la connexió amb catàlegs d’ens locals i estatals (i alhora europeus), i ha fet aproximacions a catàlegs de dades obertes (atesa la Directiva europea al respecte i l’evolució d’INSPIRE).
    • Ha actualitzat la versió del Geonetwork, que és la tecnologia emprada en el catàleg, i ha implementat un mecanisme per generar metadades a partir de la base de dades de geoinformació.
    • En quant a l’ús de l’editor de metadades que incorpora el catàleg, l’ICGC informa que està en desús per problemes en la tecnologia i, alhora, per facilitar-ne la generació/actualització als productors. De fet, és l’ICGC qui genera ara les metadades a partir de la informació de què disposa i la que hagi proporcionat el productor.
    • L’ICGC informa que segueix participant en grups de treball estatals i internacionals relacionats amb IDEs i INSPIRE.
  • Pel que fa a indicadors RCC, l’ICGC informa que ha rebut 127 sol·licituds d’inscripció (21 externes), que s’han iniciat 8 controls de qualitat de dades i que s’han elaborat 7 informes de control de qualitat. En quant a unitats, s’han donat d’alta 12 730, s’han donat de baixa per actualització 12 701 i per obsoletes 1 211. Actualment hi ha 31 415 unitats inscrites a l’RCC, 26 745 d’elles agrupades en 17 metadades de sèrie per facilitar-ne la consulta a través del catàleg IDEC. També es mostra el mapa amb l’any d’última inscripció de la cartografia topogràfica urbana de cada municipi, on s’observa que la gran majoria tenen menys de 5 anys.
  • L’ICGC destaca algunes de les activitats de l’RCC:
    • Ha optimitzat fluxos i ha implementat millores en la base de dades RCC.
    • Ha elaborat l’informe d’accessibilitat del web RCC.

La Comissió es dona per informada.

6. Resum GT IDEE i del CODIIGE

L’ICGC resumeix el contingut de les 2 reunions del Grup de Treball IDEE i del CODIIGE:

  • S’hi comenta l’evolució de la implementació d’INSPIRE, amb el programa de treball 2020-2024 (ecosistema digital, dades prioritàries, simplificació, millora d’eines i participació en el GreenData4All), la integració amb l’eina d’informes mediambientals (Reportnet 3.0) i la relació amb la Directiva 2019/1024/CE, de dades obertes i reutilització de la informació del sector públic.
  • S’hi resumeixen les activitats de la Comisión Especializada de Normas Geográficas: especificacions de la Base Topográfica Armonizada 1:5.000/1:10.000 (BTA), la implementació del Mapa Base XYZ del Sistema Cartogràfic Nacional, i les especificacions bàsiques d’un servei nacional de geocodificació d’adreces.
  • S’hi comenta l’estat de l’API de l’OGC i del protocol WFS 3.0.
  • S’hi presenten casos pràctics.
  • S’hi comenten els resultats de l’avaluació d’INSPIRE feta per la Comissió Europea: implementació incompleta, presenta dificultats i requereix simplificació, millora l’accés a dades i està alineada amb iniciatives com GreenData4All.
  • S’hi resumeix l’informe “Beneficios económicos del nodo central de la IDE” elaborat pel CNIG i la Universitat de Leuven. Els costos de les geodades ja es coneixien i amb aquest informe es calcula el seu valor/benefici econòmic, principalment comparant amb publicacions de pagament.
  • S’hi inclou la celebració d’una sessió de l’Iberian and Latin American Forum (ILAF) de l’OGC, on s’explica com participar en l’OGC i les novetats al respecte, especialment sobre el format estàndard Geopackage.

La Comissió es dona per informada.

7. Resum de les activitats de les Comissions Tècniques i Grups de Treball de la C4

L’ICGC llista totes les activitats de les Comissions i Grups de Treball al llarg de 2021 i resumeix les dutes a terme des de l’anterior sessió C4:

  • 1 reunió de la CT de Geologia i Geofísica informativa de l’estat de les noves capes d’informació geològica, on es va explicar el context i els treballs i accions relacionats, i es va mostrar el visor implementat.
  • 1 reunió del GT del Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya (MCSC) informativa dels treballs d’actualització i de control de qualitat del MCSC, de l’estat del Mapa de Cobertes del Sòl de l’AMB, de les metodologia d’intel·ligència artificial en què s’ha treballat, de les dades INSPIRE publicades a partir del MCSC, i d’alguns casos d’ús coneguts.

La Comissió es dona per informada.

8. Planificació dels treballs de la Comissió i de les seves Comissions Tècniques

L’ICGC informa de la planificació dels treballs de la Comissió i de les seves Comissions Tècniques per al 2022:

  • CT1: PCC-INSPIRE:
    • Convocatòria i primeres reunions del nou Grup de Treball d’Equipaments i delimitacions funcionals.
    • Seguiment de l’estat dels diferents conjunts de dades inclosos al PCC: estructura i contingut, actualització de dades, difusió, accés i interoperabilitat.
    • Anàlisis de l’afectació de directives europees a la geoinformació pública catalana: directives mediambientals, INSPIRE, futur espai de dades per al European Green Deal, catàlegs de dades obertes a tots els nivells territorials i conjunts d’informació prioritaris.
    • Coordinació de la geoinformació lligada a la sostenibilitat i l’afectació del canvi climàtic.
  • CT2: Administració Local:
    • Convergència cartografia cadastral - cartografia topogràfica urbana.
    • Noves fonts d’informació (mobile mapping, etc.): identificació i anàlisi de de dades susceptibles de ser incorporades a la cartografia com a capes temàtiques superposades.
    • Anàlisi de possibilitats d’explotació de dades lidar (aèries i terrestres).
    • Explotacions del Referencial Topogràfic Local.
  • CT3: Copernicus:
    • Avenços en el programa Newspace
  • CT4: Geologia i Geofísica:
    • Avenços en riscos geològics.
  • L’ICGC proposa un calendari per al 2022 que inclou les 2 reunions habituals de la C4 i 12 més de Comissions Tècniques, aquestes últimes celebrades en dos dies seguits (una cada dia) cada 4 setmanes aproximadament.

La Comissió es dona per informada.

9. Torn obert de paraules

L’ICGC resumeix les accions que està duent a terme relacionades amb el projecte Newspace, principalment en 3 línies:

  • Satèl·lit de telecomunicacions Enxaneta: fa recerca de casos d'ús, com ara l’observació de paràmetres del sòl, i destaca que les primeres dades útils del satèl·lit són les de l'ICGC. També ha desenvolupat l’enllaç amb les dades que arriben i que mostra en un visor.
  • Càrrega útil del 2n satèl·lit, que serà d’observació de la Terra: analitza quin/s sensor/s hauria de transportar, quina/es grandària/es de píxel disposar, quines bandes espectrals cobrir, etc.
  • Plataforma de gestió de dades: avalua com es posaran en distribució les dades, quins processos aplicar-les per a que siguin més útils (correccions, etc.), i com integrar-les amb constel·lacions existents (Copernicus, etc.).